سئوالات متداول
آیا برای انجام گاما اسکن باید وقت گرفت؟
بله . باتوجه به این که هر اسکن به داروی خاصی احتیاج دارد که باید از قبل آماده سازی شود و بعلاوه با توجه به زمانبر بودن مطالعات گرفتن وقت قبلی الزامی است.
آیا برای انجام اسکن هسته ای احتیاج به آمادگی قبلی هست؟
برای انجام اسکن قلب- اسکن کیسه صفرا و اسکن کلیه با کاپتوپریل نیاز به آمادگی است که در فصل مربوطه توضیح داده شده وبعلاوه توضیح شفاهی هم در هنگام وقت گرفتن داده میشود. سایر اسکن ها احتیاج به آمادگی خاصی ندارند.
آیا بعد از اسکن رژیم غذایی خاصی توصیه میشود؟
خیر. خوردن مایعات دفع دارو را در اسکن های استخوان و کلیع تسریع می کند.
آیا برای انجام اسکن بیمار باید بدون لباس باشد؟
خیر. هیچ نیازی به بیرون آوردن لباس ها نیست.
آیا انجام اسکن پزشکی هسته ای خطرناک است؟
خیر. مقدار تزریق پرتودارو بسیار کم و برمبنای استانداردهای توصیه شده جهانی است و بهیچوجه خطری ایجاد نمی کند.
آیا انجام اسکن برای خانم حامله ضرردارد؟
بله. در خانمهای حامله روشهای پرتونگاری به هر شکل ممنوع است . ما همیشه از خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند ابتدا سوال کرده و سپس اعلامیه کتبی دال بر اطمینان از عدم حاملگی می گیریم. در صورتیکه خانمی مشکوک به حاملگی باشد ابتدا باید تست آزمایشگاهی انجام داده و در صورت رد حاملگی اسکن او انجام شود.
آیا انجام اسکن برای کودکان ضرر دارد؟
خیر. میزان پرتوداروی تزریقی برای هرکودک بسیار کم بوده و طبق استانداردهای جهانی است. این مقدار مطلقا خطری ندارد.
آیا ممکن است نسبت به داروی تزریقی گاما اسکن حساسیت داشته باشیم؟
خیر. پرتوداروها و کیت هایی که در پزشکی هسته ای استفاده میشوند حساسیت ایجاد نمی کنند و تاکنون در هیچ جای دنیا چنین موردی گزارش نشده است.
بعداز انجام اسکن آیا توصیه ای مبنی بر فاصله گیری از سایر افراد وجود دارد؟
بلی. علیرغم این که مواد پرتوزای در حد اقل مجاز تزریق میشوند و حتی بسیاری از کودکان هم تحت انجام اسکن پزشکی هسته ای قرار می گیرند ولی بر طبق مقررات و به منظور حذف پرتوگیری بی مورد به تمامی بیماران توصیه میشود که تا 24 ساعت بعد از انجام اسکن کودکان خردسال را بغل نکرده و از خانمهای حامله فاصله بگیرند. حفظ فاصله حدود یک متر با سایرین کافی است. این زمان در مورد اسکن گالیوم طولانی تر است.
آیا بعد از انجام اسکن میتوان سوار تاکسی یا اتوبوس یا مترو شده و به منزل یا سرکاررفت؟
بله. پرتوگیری جزئی برای افرادی که برای مدت کوتاهی و بطور اتفاقی در معرض اشعه قرار میگیرند کاملا بی اهمیت و قابل صرفنظر است.
آیا مادری که اسکن هسته ای انجام داده میتواند به فرزند خود شیر دهد؟
خیر. تا 24 ساعت بعداز اسکن شیردادن ممنوع است چراکه پرتوداروی تزریقی وارد شیر مادر میشود. در این فاصله میتوان شیر از قبل دوشیده در یخچال را استفاده کرد و یا شیرخشک بکار برد.
من سونوگرافی- سی تی اسکن- ام آر آی انجام داده ام. پس چرا باید حالا گاما اسکن انجام دهم؟
هرکدام از روشهای فوق اطلاعات خاصی در مورد عضو و بیماری به پزشک معالج میدهند و گاهی برای تشخیص قطعی و نهایی باید نتیجه همه را کنار هم گذاشت.
جواب اسکن کی آماده میشود؟
حتی الامکان سعی میشود تا جواب اسکن را در روز مراجعه به بیمار بدهیم ولی گاهی اوقات بعلت مشکلات تکنیکی و یا جهت بررسی بیشتر ممکن است جواب با قدری تاخیردر حدود یکی دوروز بعد داده شود.
آیا انجام اسکن های پزشکی هسته ای در ماه مبارک رمضان باعث ابطال روزه میشود؟
دفتر آیت اله جعفر سبحانی: تزریق آمپول به نوع آن بستگی دارد. تزریق آمپول های مغذی روزه را باطل میکند و غیر غذلیی و دارویی باشد روزه باطل نمی شود.
ایت اله نوری همدانی : تزریق هیچ نوع آمپولی را برای روزه دار موجب باطل شدن روزه نمی داند.
ایت اله وحید خراسانی : تزریق آمپول داروی و غذایی برای روزه دار بلامانع است اما حکم تزریق سرم برای روزه دار احتیاط واجب است.
ایت اله فاضل لنکرانی و ایت اله صافی : مستحب آن است که از استعمال آمپول و سرم خوددادری کند اما اگر لازم شد و تزریق کرد روزه اش باطل نمی شود.
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری : احتیاط واجب آن است که روزه دار از استعمال آمپول های مقوی و یا مغذی که به رگ تزریق می شود و یا انواع سرم ها خودداری کند ولی تزریق آمپول برای بی حس کردن و نیز دارو گذاشتن بر زخم و جراحت ها اشکال ندارد.
با توجه به اینکه در بخش پزشکی هسته ای ماده مقوی یا سرم به بیمار تزریق نمی شود طبق نظر اکثریت مراجع تقلید انجام انواع اسکن های پزشکی هسته ای موجب ابطال روزه نمیشود.